divendres, 17 de gener del 2014

Dia 19: Del fred, dels sants i les escudelles

La setmana dels barbuts, setmana d'esternuts



El dilluns dia 20 de gener de 2014 es compleixen1727 anys de la mort de sant Sebastià. Tot i que la seva representació és lligat a un arbre i ple de sagetes, sembla ser que es va recuperar d'aquest tràngol, gràcies a santa Irene i es va presentar davant l'emperador romà per demanar-li que deixés de perseguir els cristians. L'emperador però, es va limitar a ordenar que li aixafessin el cap amb un mall. 


Al final i per resumir, sant Antoni, sant Roc i sant Sebastià van esdevenir, entre altres sants, llegiu aquí,  protectors de ciutats com ara Barcelona, en moments de plagues que castigaven les poblacions. Res millor per combatre els efectes del fred i protegir-se dels virus que un bon aliment calent i nutritiu:

L'ESCUDELLA

Sant Julià de Lòria va fer vot de poble davant sant Sebastià en un moment de dificultat. D'aquest fet en va nèixer la germandat de sant Sebastià i la tradició de cuinar i oferir una bona escudella a tots els presents en la plaça que porta el seu nom. 
De receptes d'escudella, en trobareu fàcilment i a cada casa les generacions de cuiners i cuineres han preparat les millors segons el gust de cada família. De totes maneres, si sou molt i molt despistats en qüestions de cuinas, us deixem una pista de la Gastroteca. Ara bé, difícilment podreu reproduir a la vostra cuina una preparació com la de la germandat: 275 quilos de verdures: cols, porros, patates, pastanagues, api i carbassa. 400 quilos de carn: botifarres blanques i negres, bringueres, gallina, careta, pilota, panxeta, i ossos de pernil i de vedella. Tot plegat ha de fer xup xup en unes olles grans durant força hores















Als plats hi afegirem les pilotes i la carn d'olla


Com podeu veure en aquesta foto: l'escudella de Sant Sebastià és apreciada pels lauredians. Segur que enguany ens hi trobarem. Que vagi de gust!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada