dimarts, 3 de setembre del 2013

Dia 17: TRESORS LAUREDIANS CAMÍ DE NATURLANDIA – Cal Gendret d’Auvinyà-

En la secció dels vegetals frescos d’un centre comercial lauredià, trobem unes maduixetes inesperades per a aquesta època de l’any. Petites i oloroses. Maduixes d’Andorra, indica l’etiquetat, 
Cal Gendret, Auvinyà i un número de telèfon. La curiositat i una trucada ens posen en contacte amb l’Antònia Parramon. Quedem per uns dies més tard. Ens explicarà com funciona l’explotació agrícola, quins són els seus plans de futur, per on van les seves preocupacions i per què aquestes fruitetes són addictives, que un cop te’n poses una a la boca, acabes la capseta que tens a les mans.



Ens acompanya durant la visita la responsable del departament de Turisme. El producte local és un bé preuat i buscat pels visitants. Ha esdevingut el must have dels destins turístics. Els sabors autèntics, obtinguts de la terra que trepitgem, donen a cada mossegada la impressió de la degustació única, finita i irrepetible. Quan marxen d’allà, ja no es tornarà a trobar. És qüestió de la composició de la terra, del grau d’humiditat, d’acidesa, de les mans que cullen i del carinyo posat en cada fruit recol·lectat.



Arribem de bon matí i l’Antònia ens espera. Ja fa estona que treballa en el camp amb dos ajudants. Ens acompanya fins els hivernacles on creixen i maduren maduixes, gerds i groselles. Una colla d’oques es precipita cap a nosaltres amb crits d’alarma. Han estat entrenades per avisar de l’arribada d’intrusos i és clar, no ens coneixen.

Sembla ser que, malgrat el fet que es veu clarament que es tracta d’un cultiu en hivernacle, algunes persones no tenen problemes en anar a fer la seva pròpia collita particular. Que algú mengi una maduixa o dos no té més importància, però és que un dia vaig trobar un senyor que havia entrat amb una safata directament... Quan em va veure va fer mitja volta sense dir res i va marxar. No calculen que són moltes hores de feina i que calen molts quilos per trobar un marge de benefici que justifiqui el negoci. I és que l’Antònia va decidir fer una inversió important fa tres anys per mirar de tirar endavant una producció amb D.O. Andorra. La vida l’havia portat a  prendre una decisió: o em tancava en un despatx o em llençava a l’aventura i estar aquí per a mi, és vida, explica.




L’explotació, que compta amb la producció de verdures amb denominació d’origen –D.O. Andorra- roda al voltant de verdures de temporada, mongeta, ceba, com no, tabac – fulmitat per les darreres pedregades- i, a mode de complement, fruites de bosc. La comercialització depèn essencialment de la capacitat de producció. L’Antònia vol anar amb cura i pas a pas, sense buscar un ressò imminent. Garantir els compromisos actuals i la qualitat del producte és bàsic. Comprova les caixes que els seus dos ajudants van disposant amb les maduixes acabades de collir.
Ràpidament en retira alguna que, a la nostra vista, no presenta defecte. Però ella considera que la seva forma no és prou perfecte per anar a la venda. Són per a fer confitura...un altre projecte que vol engegar a partir de la tardor. De fet, ha assistit a un curs impartit per una persona molt reconeguda en aquest àmbit: la cuinera, escriptora i creadora del premiat Museu de la Confitura de Torrent: Georgina Regàs http://www.museuconfitura.com/. Sapigueu que estem convidats a visitar l’Antònia quan hagi començat a elaborar les seves confitures! Però això serà un altre capítol.


Tornem a l’hivernable:
2 tipus de maduixes hi creixen.

La Charlotte, entre 12 i 15 grams, carn tendra i afruitada, surt entre juny i les primeres gelades, així que assegura una bona remuntada de la producció.

La Mara des Bois: Una maduixa d’excepció, que ha esdevingut, amb la Gariguette una de les maduixes preferides pels consumidors francesos. El fruit és molt perfumat i té alhora, una productivitat forta – fins a 1 quilo per cada planta- bones collites entre maig i octubre. Deliciosa en confitura.

La producció actual del cal Gendret és modesta però amb bones perspectives de creixement.



Els gerds i les groselles són deliciosos, ho certifiquem. Altres plantes, com ara el ruibarbre vindran a completar una producció de confitures que s’espera que vagi guanyant en diversitat de sabors  i en  acceptació entre els consumidors. 

Com no pot ser d'una altre manera us deixem una selecció de web amb receptes que tenen la maduixa com a base. Com sabeu, n'existeix una quantitat infinita. La cuina, com la imaginació i com l'art, no tenen límits.... 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada