dimecres, 19 de juny del 2013

DIA 14: EL SENYOR DELS CUPCAKES -TRILOGIA DOLÇA - CAPÍTOL 1 Els Origens-

Guille Cervera, el senyor dels cupcakes 
Cupcakemania
Jornades Lauredicanes juny de 2013. Inspirades en l'exposició "Hiperrealisme, avui" Museu del Tabac, 13 de juny al 20 d'octubre de 2013.



Hiperrealisme al revés: fotografia de Guille Cervera
texturitzada amb Photoshop
xokoolat.blogspot.com

1.- Introducció*

La magdalena té dues parts. La mossegable, l’atractiva, l’ensucrada, la que pots sucar directament a la tassa de la xocolata o el cafè, la noble, la visible, l’abellidora, la dauradeta, la pessigable, la tendra, la suau, la dòcil, la captivant, l’absorbent, la visible, l’inevitable. I l’altre.

L’altre, aquella que no ha tingut ocasió de sortir a la superfície, l'atrapada en el motlle. La de sota. La que queda desprès del primer mmmm, quan la boca i les papil·les estan farcides, i no podem dir Pamplona sense escampar espurnes de magdalena.


Temps era temps, una dona tingué una gran pena d’amor. La seva millor amiga, pastissera de professió, pensà en preparar-li unes magdalenes dolces i tendres. Era tanta la tendresa que li volia oferir, que va decidir omplir una cistelleta, tota bufona, amb només les caputxes de les magdalenes, és a dir, amb la part de dalt separada de la base que ocupa el motlle. Les parts més tendres per ser mossegades o sucades directament. I els culs de les magdalenes? Les dues amigues van pensar que si els col·locaven en un motlle, podien constituir la base d’un pastís. O que en podien fer tot de pastissets diferents si damunt les bases xocolata, mantega, o tot allò que se’ls acudís. El cor trencat de l’amiga de la pastissera es va transformar en un cor ben sencer quan van obrir una cafeteria on acollien els clients amb tot de pastissets de sabors i colors diferents. Una tassa de té o de cafè i un pastisset. Un cupcake. Com que aquesta història transcórre als Estats Units, el nom neix en anglès.

* Aquesta explicació és una ficció. Qualsevol versemblança amb la realitat és pura coïncidència. Cap magdalena va resultar ferida en el decurs de l'elaboració d'aquest text.

2.- De com els cupcakes arriben a Andorra i de les recomanacions d'en Guille Cervera

La idea va funcionar tant i tant bé, que sorgiren pastisseries, botigues i cafeteries on ofereixen cupcakes a base d'aromes, bases i textures variades i intercanviables. Per a tots els gustos, per a tots els humors. Meliès, els Germans Lumière, i molts altres en els darrers cent-vint anys, feren possible que arreu del món veiesseim què passa, precisament, arreu del món. I un bon dia, en les nostres pantalles, aparegué això:




El personatge central de la sèrie televisiva Sex and The City de la cadena HBO, mossega un cupcake. Vista la silueta de l'actriu no sabem si el va menjar sencer.





Dreta: En aquest fotograma, veiem la mateixa actriu  traient el paper a un altre cupcake. Aquesta imatge va garantir que la pastisseria on està presa no patís els efectes de la crisi. 



Foto esquerra: La pastisseria en qüestió: The Magnolia Bakery
Dreta: Tot i que han obert altres The Magnolia Bakery arreu del món, l'original es troba a l'illa de Manhattan, on el Google maps punxa la "A"



Dit això, en Guille Cervera, que durant aquesta setmana dedica sis hores (distribuïdes en tres dies), a ensenyar la preparació dels cupcakes als alumnes de l'espai cuina de l'escola d'Art, té altres referències en matèria de cupcakes. 
A) Princeton Bakery -Washington-
B) Fleur de Lisa -Sant Francisco- 

Guille Cervera, molt concentrat.
www.guillecervera.com
Ens ho explica des del seu estudi, mentre treballa amb sucre bufat, o més ben dit, lluita per aconseguir que el sucre bufat obeeixi. És un dia plujós i la temperatura és estiuenca. Dues condicions que desperten la rebel·lia d'aquesta matèria.


Toppings
Segons en Guille Cervera, a més de la recerca de novetats per part del públic, és el tamany petit i l'aparença vistosa, el que fa dels cupcakes uns dolços atractius i simpàtics. Destaca que la seva preparació permet que els petits de la casa participin en la preparació, ja que un cop tenim les bases, ja no cal coure o tallar res. Només queda disposar el frosting i les decoracions -toppings- que més ens agradin. Una activitat lúdica que permet desconnectar de la rutina diària. Potser per això els curs Cupcakemania té 21 alumnes - 5 més de les places previstes en un primer moment- que escolten atents i callats, el senyor dels Cupcakes.


 
Primer dia de classe per als alumnes de Cupcakemania




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada