dilluns, 25 de febrer del 2013

Dia 4: DOLÇOS AMB MARIA LAINEZ -2- CIGRONS REVISITATS. MÉS ENLLÀ DEL FALÀFEL

Curs de pastisseria amb Thermomix a l'Escola d'Art 
http://www.santjulia.ad/es/escola-dart


Gormands thermomixadors atents a les explicacions de la Maria

 


"sols puc donar-te versos –i te'ls dono: 
embolica-hi cigrons"
Apel·les Mestres


La dolça cuina de la Maria Laínez va donar alguna bona sorpresa als gormands thermomixadors que van assistir a les classes del divendres 22 de febrer. Com ja anunciàvem en l'entrada anterior, els cigrons donen textura a receptes molt útils per als celíacs. Aquest llegum, considerat durant segles aliment de pobres -fixeu-vos en els versos d'Apel·les Mestres-, ocupa l'espai reservat a la farina de blat. Una situació inesperada per als que portem tota la vida associant els cigrons a les verdures, el bacallà o l'escudella. 

A Tunísia, per exemple, han sabut tradicionalment aprofitar els cigrons per fer pastissets com ara els graiba, amb mantega i sucre. A casa nostra varem tenir una agradable sorpresa ara fa uns anys quan l'hummus o el falàfel van aterrar en les cartes dels restaurants locals. Però mestres cuiners com la Maria Lainez ens treuen la vena dels ulls amb aquesta recepta: Bescuit de cigrons i xocolata amb nous. Temptats? Si algú s'hi posa, si us plau, que ens deixi algun comentari.



 

Aquí teniu la recepta en versió thermomixera. Amb les mateixes proporcions, una picadora, una minipimer i alguns cops de mà de morter per a les nous, també podem executar aquest 
bescuit.
 

                                 


Bescuit de cigrons i xocolata amb nous

La pell d’una taronja neta i seca (només la part taronja)

140 grams de sucre (blanc o moreno)
200 grams de cigrons rentats i escorreguts
1 plàtan madur
150 grams de suc de taronja
3 ous
80 grams cacau pur en pols
1 culleradeta de bicarbonat
1 pessic de cardamom molt
50-60 grams de nous trossejades

1.- Poseu a  escalfar el forn a 180 graus
2.- Poseu en el got la pell de taronja i el sucre. Polvoritzeu durant 20 segons a la velocitat 7
3.- Afegiu els cigrons, el plàtan i el suc de taronja i tritureu durant 30 segons al nivell progressiu 5-10. Amb l’espàtula, baixeu els ingredients cap al fons del vas.
4.- Col·loqueu el selector de velocitat a nivell 3.5 –sense programar temps- i aneu afegint els ous un a un pel bocal.
5.- Amb la màquina parada, incorporeu el cacau, el bicarbonat i el cardamom i programeu 10 segons a velocitat 6. Amb l’espàtula, baixeu els ingredients al fons del vas.
6.- Afegiu les nous i barregeu amb l’espàtula. Aboqueu la barreja en un motlle de plumcake o similar, que haureu untat prèviament amb mantega o folrat amb paper d’enfornar. Feu coure al forn a 180 graus durant 40-45 minuts. Deixeu refredar abans de desemmotllar i espolseu per sobre amb sucre de llustre – sucre glacé-


 
La Maria Laínez, durant una demostració











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada