Ya está aquí,
el dols y ric llangostí
el calamar tendre y fi
que fregits, en tomateta
fan fuchir a la bogueta
perque sí.
Peix del bou poesia popular d'Elx publicada el vuit d'octubre del 1922 al setmanari Trabajo.
Fins l'onze de març el vestibul de Centre cultural i de congressos lauredià acull una exposició de pintures sobre paisatges mediterrànis d'Angelina Escolies.
Detall de Marina -Angelina Escolies- |
Hi va haver un temps, segons els records d’àvies
lauredianes, en el qual un cop per
setmana es passava una crida anunciant que havien arribat sardines i peix per
l’arròs. Hores més tard, sortia d’alguna casa una oloreta de sofregit de peix
que es celebrava mentre s’esperava que arribés la una en punt, hora en què
tancaven els despatxos i els comerços per anar a dinar.
Amb els anys, els avenços i les modernors – i tornem a citar
les àvies- van canviar del tot tant els
hàbits culinaris al voltant del peix i el marisc, com la percepció que del
propi mar teníem els habitants de les valls de muntanya.
Angelina Escolies, tot i ser originària de la plana de
Lleida, fa de la mar una plataforma per pintar els “sentiments i els “estats
d’ànim”. I qui no se sent envaït de quelcom aclaparador i intangible quan mira
la mar? El mar conté el més gran i el més petit dels éssers. Totes les espècies
en provenen. El nostre equilibri passa per esnifar-ne la boirina humida que
sobresurt dels esquitxos del seu moviment.
Entre visita i vista al front del mar, la nostra dieta
requereix la presència dels seus fruits. Deliciosos i fàcils de preparar. Dins
aquestes aigües blaves que podem veure representades al vestíbul del Centrecultural i de congressos lauredià fins el dia 11 de març, de dilluns a divendres de 9h a 21h
i els dissabtes de 10h a 13h. viuen aquests peixos i mariscs saborosos.
Vol la casualitat que una lectora ens hagi passat una
recepta de Thermomix, al fil de les darreres entrades del blog. Així que unirem
pintura, cuina i casualitat i us deixem tot seguit una recepta d’allò més
mediterrània: Sèpia amb salsa de verdures i guarnició d’arròs.
Trobeu més receptes amb sèpia fent clic
Per a aquells que no disposin de Thermomix, es tractarà de
preparar un sofregit clàssic on aniran incorporant els ingredients pel mateix
ordre i controlant-ne la cocció i evaporació del brou i el vi.
Ingredients per 6 racions
Sèpia el salsa de verdures
4 dents d’alls
300 grs de ceba
100 grs de pebrot verd
200 grs de pastanaga trossejada
50 grs de tomàquet
70 grs. d’oli d’oliva verge extra
1 kgr. De sèpia neta trossejada
1 pastilla de brou de peix o de verdures o una culleradeta
de sal
1 pessic de pebre
70 grs de vi blanc
Guarnició d’arròs
1 dent d’all
2 branques de julivert fresc i sec (només les fulles)
1 culleradeta de sal
300grs. d’aigua
30 grs d’oli d’oliva verge extra
180 grs d’arròs
- Poseu en el vas l’all i el julivert i piqueu-ho a la
velocitat 5 durant 5 segons
-Afegiu la sal i barregeu durant 15 segons a la velocitat 6
retireu el vas i reserveu en una gerra
- Repartiu l’arròs i el brou reservat en sis motlles tipus
flam individual – 30 grs d’arròs i 50 grs. de brou en cada un- i remeneu-ho amb
una cullera.
-Col·loqueu els motlles en el recipient i la safata Varoma.
Tapeu al Varoma i reserveu.
Sèpia en salsa
-Poseu en el vas els alls, la ceba, el pebre, la pastanaga i
el tomàquet i trossegeu 4 segons a la velocitat 4. Amb l’espàtula, baixeu les
verdures cap al fons.
-Afegiu l’oli i sofregiu durant 8 minuts/Varoma/vel 1
-Quan acabi el temps programat , tritureu durant deu segons
a velocitat progressiva 5-10
-Incorporeu la sèpia, la pastilla de brou, el pebre i el vi.
Col·loqueu el Varoma en la seva -posició i programeu 30 minuts/Varoma/ gir a
l’esquerra / velocitat cullera.
-Retireu el Varoma i comproveu que la sèpia és ben cuita. Si
fos necessari, programeu 5 minuts més a la mateixa temperatura i velocitat.
- Retireu l’arròs dels motlles en un plat i serviu amb la
sèpia.
Marina de cala d'Horts -Angelina Escolies- |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada