dimecres, 27 de febrer del 2013

DIA 5 AMB VISTES AL MAR. EXPOSICIÓ D'ANGELINA ESCOLIES - RECEPTA: SÈPIA AMB SALSA DE VERDURES


Ya está aquí,
el dols y ric llangostí
el calamar tendre y fi
que fregits, en tomateta
fan fuchir a la bogueta

  perque sí.
 Peix del bou poesia popular d'Elx publicada el vuit d'octubre del 1922 al setmanari Trabajo.

Fins l'onze de març el vestibul de Centre cultural i de congressos lauredià acull una exposició de pintures sobre paisatges mediterrànis d'Angelina Escolies.




Detall de Marina -Angelina Escolies-
Hi va haver un temps, segons els records d’àvies lauredianes,  en el qual un cop per setmana es passava una crida anunciant que havien arribat sardines i peix per l’arròs. Hores més tard, sortia d’alguna casa una oloreta de sofregit de peix que es celebrava mentre s’esperava que arribés la una en punt, hora en què tancaven els despatxos i els comerços per anar a dinar.


Amb els anys, els avenços i les modernors – i tornem a  citar les àvies-  van canviar del tot tant els hàbits culinaris al voltant del peix i el marisc, com la percepció que del propi mar teníem els habitants de les valls de muntanya.


Angelina Escolies, tot i ser originària de la plana de Lleida, fa de la mar una plataforma per pintar els “sentiments i els “estats d’ànim”. I qui no se sent envaït de quelcom aclaparador i intangible quan mira la mar? El mar conté el més gran i el més petit dels éssers. Totes les espècies en provenen. El nostre equilibri passa per esnifar-ne la boirina humida que sobresurt dels esquitxos del seu moviment.


Entre visita i vista al front del mar, la nostra dieta requereix la presència dels seus fruits. Deliciosos i fàcils de preparar. Dins aquestes aigües blaves que podem veure representades al vestíbul del Centrecultural i de congressos lauredià fins el dia 11 de març, de dilluns a divendres de 9h a 21h i els dissabtes de 10h a 13h. viuen aquests peixos i mariscs saborosos.


Vol la casualitat que una lectora ens hagi passat una recepta de Thermomix, al fil de les darreres entrades del blog. Així que unirem pintura, cuina i casualitat i us deixem tot seguit una recepta d’allò més mediterrània: Sèpia amb salsa de verdures i guarnició d’arròs.







Trobeu més receptes amb sèpia fent clic

Sèpia amb salsa de verdures i arròs

Per a aquells que no disposin de Thermomix, es tractarà de preparar un sofregit clàssic on aniran incorporant els ingredients pel mateix ordre i controlant-ne la cocció i evaporació del brou i el vi.


Ingredients per 6 racions


Sèpia el salsa de verdures

4 dents d’alls

300 grs de ceba

100 grs de pebrot verd

200 grs de pastanaga trossejada

50 grs de tomàquet

70 grs. d’oli d’oliva verge extra

1 kgr. De sèpia neta trossejada

1 pastilla de brou de peix o de verdures o una culleradeta de sal

1 pessic de pebre

70 grs de vi blanc



Guarnició d’arròs


1 dent d’all

2 branques de julivert fresc i sec (només les fulles)

1 culleradeta de sal

300grs. d’aigua

30 grs d’oli d’oliva verge extra

180 grs d’arròs



- Poseu en el vas l’all i el julivert i piqueu-ho a la velocitat 5 durant 5 segons

-Afegiu la sal i barregeu durant 15 segons a la velocitat 6 retireu el vas i reserveu en una gerra

- Repartiu l’arròs i el brou reservat en sis motlles tipus flam individual – 30 grs d’arròs i 50 grs. de brou en cada un- i remeneu-ho amb una cullera.

-Col·loqueu els motlles en el recipient i la safata Varoma. Tapeu al Varoma i reserveu.



Sèpia en salsa


-Poseu en el vas els alls, la ceba, el pebre, la pastanaga i el tomàquet i trossegeu 4 segons a la velocitat 4. Amb l’espàtula, baixeu les verdures cap al fons.

-Afegiu l’oli i sofregiu durant 8 minuts/Varoma/vel 1

-Quan acabi el temps programat , tritureu durant deu segons a velocitat progressiva 5-10

-Incorporeu la sèpia, la pastilla de brou, el pebre i el vi. Col·loqueu el Varoma en la seva -posició i programeu 30 minuts/Varoma/ gir a l’esquerra / velocitat cullera.

-Retireu el Varoma i comproveu que la sèpia és ben cuita. Si fos necessari, programeu 5 minuts més a la mateixa temperatura i velocitat.


- Retireu l’arròs dels motlles en un plat i serviu amb la sèpia.



Marina de cala d'Horts -Angelina Escolies-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada